Köksfläkt skorsten vägen ut ur köket


En köksfläkt skorsten är något som många av oss har hemma, men få tänker på hur det egentligen fungerar. Det här systemet är designat för att suga upp all matos, fett och lukt från matlagningen. Sedan transporteras luften bort genom skorstenen till det fria. För både husägare och dem som arbetar med byggnadsfrågor är det viktigt att förstå hur det här fungerar (även om det kan verka rätt komplicerat). En väl fungerande ventilation gör köket mycket behagligare och skyddar resten av bostaden från dålig lukt och fukt.
Så fungerar köksfläkten med skorsten
När du tänder på fläkten sker något enkelt men smart. Motorn suger upp luften från köket genom ett filter. Samtidigt skapas ett undertryck som att dra in luften från ett sugrör. Skorstenen fungerar som vägen ut för den luften. En traditionell skorsten kan vara murning eller en modern stålskorsten. Luften pressas uppåt genom kanalen och ut i det fria. Det undertryck som skapas hindrar matos och lukt från att sprida sig till vardagsrummet eller sovrummen. Utan det här systemet stannar all matlukt kvar i huset.
Vilka faktorer påverkar skorstenens drag
Skorstenens förmåga att dra luften bort beror på flera saker. En långt skorsten drar bättre än en kort. Väderförhållandena spelar roll vid stillväder funkar det ofta sämre. Sprickor eller otätheter i skorstenen försvagar draget betydligt. En kall skorsten är ofta problemet. Kallt innebär att luften inte stiger lika lätt. När draget sviktar uppstår bakdrag - luften flodar tillbaka in i köket istället för ut. De kan skapa fuktproblem och till och med mögelangrepp på väggarna.
Frånluft eller recirkulation vilket är rätt val
Det finns två huvudsakliga vägar framåt. En traditionell frånluftsfläkt med skorsten suger luften ut ur huset helt och hållet. Det är mest effektivt men kräver en öppning genom väggen eller taket. Recirkulationsfläktar använder istället kolfilter för att rena luften och blåsa tillbaka den in i köket. De passar perfekt om du inte kan ansluta en skorsten (och det är faktiskt vanligare än man tror). Nackdelen är att du måste byta filter ofta. Välj frånluft om möjligt. Men recirkulation löser problemet när skorsten saknas.
Rätt storlek och dimensioner för bra ventilation
En köksfläkt behöver rätt dimensioner för att fungera optimalt. Kanalen bör inte vara för smal då måste motorn jobba hårdare. En överbelastad motor blir bullrig och kan till slut sluta helt. Skorstenen måste ha tillräcklig längd och rätt lutning för att luft ska stiga naturligt. Många byggnormer säger att ventilationskanalen ska vara minst 100-150 millimeter i diameter. Om allt dimensioneras rätt minskar bullret och fläkten håller många år.
Så underhåller du köksfläkten och skorstenen långsiktigt
Regelbundna kontroller gör att systemet håller många år. Fettfiltren behöver tvättas var tredje vecka eller när du ser att de blivit gulare. Kolfilter på recirkulationsfläktar bör bytas var tredje till sjätte månad. Ett smutsigt filter gör att motorn jobbar onödigt hårt och minskar ventilationseffekten. Se det som olja i en bil utan det slutar motorn. Tecknen på att något behöver göras är svagare suction, mer buller eller lukt som inte försvinner.
När du ska åtgärda ventilationsproblemen i köket är det klokt att först titta på filtren själv. Ofta är det bara smuts som är problemet. Om det inte hjälper kan det vara dags att få hjälp av någon som förstår skorstenar och ventilation. De kan kontrollera om skorstenen har sprickor eller om undertrycket fungerar som det ska. En professionell kan också se om dimensionerna är rätt för ditt kök. Det här är investeringar som lönar sig en välventilerad köksluft gör både matlagningen och hemtiden mycket behagligare.



